Accu

Alles over de accu en actieradius van de Frontline Handbike

Hoe ver kan ik rijden met mijn accu? Het is een veel gestelde vraag. Omdat er veel factoren meespelen, is het lastig deze vraag precies te beantwoorden. De afstand van de rit en de sterkte van de trapondersteuning zijn onder andere bepalend voor de keuze van het aantal Wh (Watt uur). Wij hebben ervoor gekozen onze handbikes te voorzien van een 600 Wh accu. Hoe langer de rit, hoe meer Wh je nodig hebt. En hoe sterker de trapondersteuning, hoe sneller de accu leeg gaat.

Een accu is een slijtage product. Dat wil zeggen dat de actieradius ieder jaar gemiddeld iets afneemt. Het voordeel van de grote accu is dat je meer dan voldoende actieradius hebt om deze toekomstige slijtage op te vangen. Bij lage ondersteuning kan onze 600Wh accu 130 km mee. Bij hoge ondersteuning is dit 50 km, je kan dus bij gemiddelde ondersteuning rekening houden met ongeveer 95 km. Niet alleen de mate van ondersteuning heeft invloed op de actieradius. Ook andere factoren spelen een rol, deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.

 

Externe factoren kunnen invloed hebben op de actieradius van de accu

Denk hierbij aan:

 • Gewicht; Het totale gewicht van de handbike, berijder en belading heeft invloed op de actieradius.
 • Weerstand; Denk hierbij aan tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen en type ondergrond. Hoe meer weerstand je hebt, hoe lager de actieradius.
 • Schakelgedrag; Net zoals bij autorijden heeft schakelgedrag met elektrisch handbiken invloed op je actieradius. Begin in de laagste versnelling en schakel door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid bereikt is. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten koste van de actieradius.
 • Rijprogramma; Bij een rijprogramma met een lage ondersteuning moet je meer ‘bijtrappen’ waardoor je minder energie van de handbike vraagt en de accu langer meegaat.
 • Temperatuur; batterijen presteren minder goed bij extreme temperaturen.
 • In hoeverre de accu opgeladen is, heeft uiteraard invloed op de accu. Maar ook de leeftijd/conditie van de accu speelt een rol. Wanneer de accu ouder is, neemt de actieradius af. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het opladen van de accu, deze zijn te vinden in onze handleiding.

 

Tips om je actieradius te vergroten

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je handbike kunnen genieten tijdens de rit. Daarom hebben we hier wat handige tips voor je om je actieradius te vergroten.

 • Zorg ervoor dat je banden goed op spanning zijn. Op de zijkant van de band zie je hoe hard je band mag zijn, check dit dus regelmatig.
 • Neem geen onnodig gewicht mee.
 • Schakel tijdig. Vertrek dus in een lichte versnelling en schakel vervolgens naar een zwaardere versnelling. Vergeet niet weer terug te schakelen wanneer je moet stoppen.
 • Controleer regelmatig of je wielen nog vrij lopen. Misschien zit er nog vuil tussen of lopen de remmen een beetje aan. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
 • De accu laadt het meest efficiënt op bij kamertemperatuur. Leg ‘m dus binnen als je de accu aan de lader legt.
 • Zorg voor een regelmatige update van je systeem. Natuurlijk regelen wij of een dealer bij jou in de beurt dit als je langs komt voor je onderhoudsbeurt.

 

Haal je het maximale uit je accu

Om de prestaties van de accu zo goed en lang mogelijk te behouden is het belangrijk om de laadinstructies van de fabrikant op te volgen, ook voor eventuele garantie is dit van essentieel.

 • Laad voor het eerste gebruik van de handbike het batterijpakket één keer helemaal op.
 • Iedere batterij loopt na verloop van tijd leeg. Dit proces heet ‘zelfontlading’. Een batterijpakket dat leeg is en niet wordt opgeladen kan door zelfontlading binnen twee maanden een diepteontlading krijgen en hierdoor defect raken. De garantie vervalt in geval van diepteontlading.
 • Het batterijpakket hoeft niet helemaal leeg te zijn voor het opladen. Het batterijpakket blijft in goede conditie, wanneer u de fiets na ieder gebruik (ongeacht de afstand) weer oplaadt. Nadat het batterijpakket volledig is opgeladen stopt het laden automatisch. Het lampje op de lader blijft groen branden.
 • In geval van langdurige stalling kunt u de lader aangesloten laten. Is dat niet mogelijk, laad dan het batterijpakket volledig op en ontkoppel de lader van het batterijpakket. Laad het batterijpakket minimaal een keer per twee maanden volledig op.
 • Zorg dat het batterijpakket binnen de onderstaande temperatuur grenzen blijft. Dit verlengt de levensduur en verhoogt de prestaties van het batterijpakket. Bovendien werkt het laden of de trapbekrachtiging niet buiten de temperatuur grenzen.

StatusMinimaal (℃) Maximaal (℃)
Tijdens laden045
Tijdens gebruik-1560
Bij opslag
(met minimaal 80% vullingsgraad)
-1035

Frontline N3R Drawing

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Frontline Handbikes